top of page

Achab en Naboth

Onlangs is Joël Voordewind, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie (CU), door de Evert Vermeer Stichting uitgeroepen tot 'de eerlijkste politicus van het jaar'. Ik gun Voordewind die titel van harte i.v.m. veel goed werk dat hij doet, maar t.a.v. zijn belangrijkste dossier: het Israëlisch-Palestijns conflict, verdient hij die titel niet. In januari 2010 had ik samen met bestuursleden van Sabeel NL en SIVMO een gesprek met Voordewind, waarin hij zich i.v.m. Israël zeer laatdunkend uitsprak over VN-resoluties. Hij wilde de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden ook geen ´bezetting' noemen maar 'beheer'.

In dezelfde geest is Voordewind ook dit jaar actief: Op zijn uitnodiging kwam afgelopen januari de Israëlische kolonist Itamar Marcus naar de Tweede Kamer. Itamar Marcus is een belangrijke woordvoerder van de extremistische en vaak gewelddadige kolonisten op de Palestijnse Westoever. Hij woont zelf in de illegale nederzetting Efrat, op land waarvan de Palestijnse eigenaars (voornamelijk christenen) verdreven zijn.

Met eigen ogen heb ik meermaals gezien hoeveel leed de Israëlische kolonisten toebrengen aan Palestijnse burgers op de Westoever, - dit in flagrante strijd met het internationaal recht, waaronder de Vierde Conventie van Geneve. Triest dat de CU, onder aanvoering van Joël Voordewind, steun geeft aan al dit onrecht. Hij zou niet Achab maar Naboth moeten uitnodigen om te spreken in de Tweede Kamer (vgl. 1 Kon. 21).

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page